Afgelopen 17 oktober was de eerste excursie van het nieuwe seizoen 2022/2023 in restaurant t Packhuys in Middelburg.
Als eerste hadden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering waar de ins en outs besproken werden van afgelopen jaar. De voorzitter heeft de vergadering geopend en er is gesproken over welke leden hebben opgezegd, de komende excursies, het werven van nieuwe leden en sponsoren en de penningmeester heeft de financiële situatie uitgelegd. Na de vragenronde zijn we begonnen met een wijn spijs proeverij. De hapjes werden verzorgd door Kim van der Hiele van restaurant t Packhuys en de wijnen door Niels van Kooij van World of Grand Cru en Oxana Berzan van Wisent Wines Wijnimport.

Niels heeft ons laten proeven wat wijnen met een gerecht kan doen en dat de juiste combinatie bepalend is voor de beleving van de gast. Hoe gaat dat in z’n werk?
Stap 1, de wijn leren kennen (aroma, smaak, soort, sterkte)
stap 2, het gerecht leren kennen (het basisingrediënt, finetuning met ingrediënt, het kruiden
en de bereiding)
stap 3, dan de magie of juist niet. (wat doet de wijn met zoet, zout, zuur, bitter, umami)

Het belangrijkste is het proeven van de wijn en het gerecht. Je zult merken dat er heel geslaagde combinaties zijn en uiteraard minder geslaagde combinaties. De combinaties welke wij hebben mogen proeven waren:

Mitos cava brut bio uit Spanje. Deze werd geserveerd met een coquille naturel en een salade van spitskool. Het was een erg smaakvolle combo.

Het tweede gerecht was een Colonjes cuvee circulee uit Nederland deze werd vergezeld door bloemkoolkibbeling en remoulade saus. Ook hier weer een mooie combinatie.

Hierna volgde een Crama mircesti feteasca Alba uit Moldavië samen met mooie Zeeuwse creuse met een soja/citrus vinaigrette. Ook weer een verrassende combinatie.

Nummer vier een Totem rara neagra uit Moldavië, hierbij gebrande Kingfish met fattoush. Nu was het goed te proeven dat de fattoush en de wijn niet heel lekker met elkaar ging, De Kingfish en de wijn met elkaar was dan verrassend wel een mooie combi.

Gaan we door met nummer vijf. De Sand stone Shiraz uit Portugal met lamsfilet en jus van gember en Ras el hanout. Dit was mijn favoriet.

We zijn er bijna. Nummer zes. Chateau Cambon la Pelouse 2015 uit Frankrijk in combinatie met wilde eendenborst en Rouennaise saus. Een geslaagd samenspel.

Dan de laatste, Chateau Vartely chardonnay Botrytis 2013 uit Moldavië. Hierbij een “Magnum” van yoghurtijs en duindoornbes. Lekker het zoete van de wijn en het friszure van het dessert.

Al met al een zeer geslaagde eerste excursie en er staat nog veel meer op het programma. Heb je ook zoiets van dat lijkt mij ook wel iets, word dan lid en ga mee.

Afgelopen 17 oktober was de eerste excursie van het nieuwe seizoen 2022/2023 in restaurant t Packhuys in Middelburg.
Als eerste hadden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering waar de ins en outs besproken werden van afgelopen jaar. De voorzitter heeft de vergadering geopend en er is gesproken over welke leden hebben opgezegd, de komende excursies, het werven van nieuwe leden en sponsoren en de penningmeester heeft de financiële situatie uitgelegd. Na de vragenronde zijn we begonnen met een wijn spijs proeverij. De hapjes werden verzorgd door Kim van der Hiele van restaurant t Packhuys en de wijnen door Niels van Kooij van World of Grand Cru en Oxana Berzan van Wisent Wines Wijnimport.

Niels heeft ons laten proeven wat wijnen met een gerecht kan doen en dat de juiste combinatie bepalend is voor de beleving van de gast. Hoe gaat dat in z’n werk?
Stap 1, de wijn leren kennen (aroma, smaak, soort, sterkte)
stap 2, het gerecht leren kennen (het basisingrediënt, finetuning met ingrediënt, het kruiden
en de bereiding)
stap 3, dan de magie of juist niet. (wat doet de wijn met zoet, zout, zuur, bitter, umami)

Het belangrijkste is het proeven van de wijn en het gerecht. Je zult merken dat er heel geslaagde combinaties zijn en uiteraard minder geslaagde combinaties. De combinaties welke wij hebben mogen proeven waren:

Mitos cava brut bio uit Spanje. Deze werd geserveerd met een coquille naturel en een salade van spitskool. Het was een erg smaakvolle combo.

Het tweede gerecht was een Colonjes cuvee circulee uit Nederland deze werd vergezeld door bloemkoolkibbeling en remoulade saus. Ook hier weer een mooie combinatie.

Hierna volgde een Crama mircesti feteasca Alba uit Moldavië samen met mooie Zeeuwse creuse met een soja/citrus vinaigrette. Ook weer een verrassende combinatie.

Nummer vier een Totem rara neagra uit Moldavië, hierbij gebrande Kingfish met fattoush. Nu was het goed te proeven dat de fattoush en de wijn niet heel lekker met elkaar ging, De Kingfish en de wijn met elkaar was dan verrassend wel een mooie combi.

Gaan we door met nummer vijf. De Sand stone Shiraz uit Portugal met lamsfilet en jus van gember en Ras el hanout. Dit was mijn favoriet.

We zijn er bijna. Nummer zes. Chateau Cambon la Pelouse 2015 uit Frankrijk in combinatie met wilde eendenborst en Rouennaise saus. Een geslaagd samenspel.

Dan de laatste, Chateau Vartely chardonnay Botrytis 2013 uit Moldavië. Hierbij een “Magnum” van yoghurtijs en duindoornbes. Lekker het zoete van de wijn en het friszure van het dessert.

Al met al een zeer geslaagde eerste excursie en er staat nog veel meer op het programma. Heb je ook zoiets van dat lijkt mij ook wel iets, word dan lid en ga mee.