wedstrijd Unileverfoodsolutionsbokaal stukje Faam

Onder grote tijdsdruk achter het fornuis
door Gerard van der Hoeven
VLISSINGEN – En menige
Zeeuwse deelnemer had
waarschijnlijk al een heel
weekeinde zijn hersenen
gekraakt welk gerecht hij of
zij zou opdienen. Want het
enige wat bekend was dat
het dit jaar een vegetarisch
gerecht moest worden. Deelnemers
kregen van te voren
slechts een lijst van producten
en buiten die lijst mocht
er geen andere producten
worden gebruikt. Dit om de
wedstrijd zo eerlijk mogelijk
te houden.
Fantasie
Het eiste dus veel fantasie
en creativiteit om met
die beperkte middelen een
smaakvol gerecht te bereiden.
Voor de rest moest alles
ter plekke, dus à la minute,
worden klaargemaakt.
Waarbij de koks precies drie
kwartier de tijd kregen om
daarmee een smaakvol gerecht
te maken dat door de
jury werd beoordeeld. Die
jury bestond uit Pascal van
Loon van Unilever, Alex
Kooman van restaurant De
Kluizenaar en Joram Goedhart
van restaurant De Gevangentoren.
Strenge jury
Wim van Dalen, bestuurslid
van de VZK, won de prijs in
2014 weet er alles van. Ook
dit jaar deed hij weer mee.
“Het is elke keer weer een
uitdaging. Want de jury
is streng. Je werkt onder
tijdsdruk en timing is een
belangrijk aspect. De jury
let op techniek, uitvoering,
portionering, kleur, opmaak
en smaak. Verder staat in de
spelregels dat elke deelnemer
twee identieke borden
moet bereiden. En ‘waste’,
verspilling van ingrediënten,
levert minpunten op.”
Het was voor de 22ste keer
dat deze van origine landelijke
wedstrijd werd gehouden
die nu ook een regionaal
karakter heeft gekregen.
Van Dalen, zelf werkzaam
in steakhouse Het Genot in
Zierikzee: “De bedoeling is
ook dat we van elkaar leren
en het natuurlijk leuk om
collega’s uit het vak te treffen.
Het is de bedoeling dat
iedereen hier met een tevreden
gevoel naar huis gaa.”
Winnaar
De uiteindelijke winnaar
van de kookwedstrijd werd
Geert van de Voorde van
Restaurant Scherp in Middelburg,
tweede werd Wim
van Dalen van het Genot
in Zierikzee en de derde
prijs ging naar Martijn van
de Walle van De Visbar in
Domburg.
‘Het is een grote
uitdaging’, de jury
let op techniek,
kleur en smaak
Een moeilijke, uitdagende opdracht moesten zo’n
vijftien leden van de Vereniging van Zeeuwse Koks
(VZK) maandag uitvoeren in de vestiging van de Sligro
in Vlissingen. En dat deden ze met verve tijdens de
jaarlijkse culinaire wedstrijd om de Unileverfoodsolutionbokaal!
Koks goed
op stoom

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *