Excursie Seafarm en jaarlijkse ledenvergadering 2015.

sea7 sea6 sea4 sea8 sea5 sea3

Een zeer aangename lunch tijdens de veradering

Een zeer aangename lunch tijdens de veradering

sea2 sea1 sea14 oktober was het weer tijd voor de algemene ledenvergadering. Deze werd gehouden bij Seafarm in Kamperland. Voordat we hieraan begonnen kregen we een rondleiding bij Seafarm. We werden om 10.30 uur ontvangen met een kop koffie hierna begon de rondleiding met de uitleg over het vissen van de kokkels en mesheften. Seafarm heeft een uniek vissysteem ontwikkeld om messchelpen zonder beschadiging te vangen met een uiterst lage milie14 oktober was het weer tijd voor de algemene ledenvergadering. Deze werd gehouden bij
Seafarm in Kamperland. Voordat we hieraan begonnen kregen we een rondleiding bij
Seafarm.
We werden om 10.30 uur ontvangen met een kop koffie hierna begon de rondleiding met de
uitleg over het vissen van de kokkels en mesheften.
Seafarm heeft een uniek vissysteem ontwikkeld om messchelpen zonder beschadiging te
vangen met een uiterst lage milieubelasting. Met een speciaal schip, genaamd de KG­8
‘Ensis’, worden de schelpen op de Noordzeebodem gevangen. Op de KG­8 worden de
messchelpen onderdeks verwerkt en direct gekoeld.
De viskorf die op de bodem geplaatst wordt, maakt het zand vloeibaar waardoor de schelp
los komt te staan. Door het toevoegen van lucht aan het zand gaat de schelp “zweven”.
Tijdens het stijgen van de lucht neemt deze water mee waardoor een airliftwerking ontstaat.
Door de liftwerking worden de schelpen via buis naar boven getild. Eenmaal boven worden
de schelpen automatisch op lengte en dikte gesorteerd. De kleine schelpen gaan levend en
onbeschadigd terug om zich weer in de zeebodem te zetten.
Om geen schade aan het milieu en de messchelpen toe te brengen houden wij de
vissnelheid bijzonder laag. Er wordt een strook schelpen van ongeveer 1 meter weggevist.
Hierna wordt de zandbank weer met rust gelaten. De messchelpen op de bank hebben nu
weer kans zich te verdelen, waardoor er meer ruimte is voor elke schelp. Hierdoor wordt de
groei van de messchelpen bevorderd. Wanneer dit niet gebeurt verstikken de schelpen
elkaar, en zullen ze afsterven. Er wordt uitsluitend op bestelling gevist zodat er geen
overproductie is. Deze manier van vissen stelt Seafarm in staat om jaren op de zelfde bank
te kunnen vissen.
Na sortering worden de messchelpen direct aan boord al teruggekoeld. Om een zo vers
mogelijk product te garanderen wordt er niet langer dan 12 uur achtereen gevist.
Het koeltransport staat klaar om bij aankomst van het schip de gevangen messchelpen
direct naar de verwaterruimte te brengen.
Nadat de messchelpen zijn verwaterd kunnen ze verpakt worden. De messchelpen worden
vanuit de gekoelde verwaterhal naar de gekoelde verwerkingshal verplaatst.
Hier worden ze in een spoelbad geleegd hierdoor wordt het overtollige zand van de messen
gespoeld.
Na het spoelbad komen de messen op de leesband. Hier worden de messchelpen gelezen
en vindt de eerste kwaliteit controle plaats. Alle messchelpen welke niet aan de beste
normen voldoen worden verwijderd.
Na het lezen komen de messchelpen op een trilplaat welke de messen in de juiste richting
plaatst. De messen vallen vervolgens op een verenkelaar, deze zorgt ervoor dat de messen
los liggen van elkaar. Vanuit de verenkelaar wordt de weegmachine gevoed. Deze
weegmachine is geijkt om altijd te zorgen dat er genoeg messchelpen in het product zitten
Hier worden de messchelpen gebundeld tot een bosje door middel van een net en een lint.
Op dit lint is de verwerkingsdatum vermeld, zodat het altijd duidelijk is hoe vers de
messchelpen zijn. Wanneer het net om de messchelpen is geplaatst vindt de volgende
kwaliteitscontrole plaats.
Er wordt niet alleen naar de verpakking gekeken maar ook naar het product. Wanneer dit
niet voldoet aan de hoogste eisen wordt het product verwijderd.
Na deze controle wordt er een elastiek om het bosje messchelpen gebonden, dit om de
messchelpen in optimale conditie te houden. Na het aanbrengen van het elastiek wordt het
bosje messchelpen nog 1 maal gecontroleerd.
Na deze uitleg werden we rondgeleid door het bedrijf alwaar we eerst het affineren van de
oesters hebben bekeken. De oesters worden gaffineerd met zuiver zilt bronwater die van 18
meter diepte wordt opgepompt. Door het affineren krijgt de oester alle voedingsmiddelen en
mineralen binnen die nodig is voor een constant en smakelijk exemplaar. Het grote voordeel
hiervan is, is dat de oester het hele jaar door dezelfde volle smaak heeft. De tijd van het jaar
heeft dus geen invloed meer op smaak en grootte.
Zowel de Zeeuwse platte als de creuses worden op deze manier behandelt.
Hierna een rondleiding bij de mesheften zoals eerder besproken. Na deze lawaaiige en natte
omgeving zijn we naar de nieuwe loods gegaan waar de nieuwe broedkamer is gebouwd
voor het kweken van tarbot.
De tarbot stelt zeer hoge eisen aan zijn waterkwaliteit en voer. Het kweeksysteem van
Seafarm is hier op ingesteld, hierdoor voelt de vis zich prettig en zal dus geen stress
ondervinden van de kwekerij. Op dit moment komt de jonge vis nog van gespecialiseerde
vermeerdering bedrijven.Toch is Seafarm nu ook bezig met voortplanten van de tarbot,
hierdoor hebben zij het volledige traject in handen en kunnen ze de vis altijd de optimale
leefcondities garanderen. De vis is na 1,5 tot 2 jaar uitgegroeid tot consumptie maat en kan
dan geleverd kan worden.
Het voer voor de tarbot moet van zeer hoge kwaliteit zijn, wat wordt bereikt door een hoge
kwaliteit vismeel toe te passen. Seafarm gebruikt hiervoor vismeel uit gecertificeerde
visbestanden, waardoor er geen overbevissing plaatst vindt. Dit visvoer wordt geproduceerd
onder het label Rouge, wat de hoogste duurzaamheid garantie geeft. Elke vis krijgt in ons
systeem zijn eigen optimale voer, wat via een automatisch systeem wordt gevoerd. Er wordt
elke dag gecontroleerd of de vis optimaal gevoerd is. Wanneer dit afwijkt wordt dit direct
aangepast, om zo het welzijn van de vis te garanderen.
Het water waarin de vis wordt gekweekt is puur helder bronwater opgepompt uit een
zoutwater bron. Om dit water zo efficiënt mogelijk te benutten en de milieubelasting te
verlagen, wordt een groot deel van het water hergebruik in het systeem. Dit is mogelijk door
het toepassen van mechanische en biologische filtering. Het systeem van Seafarm heeft
hiervoor bijna geen extra energie nodig door het energiezuinige bouw. Verder wordt het
water van Seafarm niet verwarmt of gekoeld, doordat de bacteriën die het water zuiveren
zelf hitte produceren blijft het kweekwater op temperatuur. De waterkwaliteit wordt continue
automatisch gemonitord, waardoor deze snel bijgestuurd kan worden mocht deze afwijken
van de optimale situatie. Onze goede waterkwaliteit garandeert een vitale en sterke vis, en
zijn er dus geen ziektes aanwezig in de kwekerij. Hierdoor voelt de tarbot zich nog prettiger
en is ook de vis van uitstekende kwaliteit.
De kwekerij van Seafarm is opgebouwd met raceways. Een raceway is een langwerpig
bassin waarin de vis zit. Door een juiste stroomsnelheid van het water is er altijd voldoende
zuurstof en vers water voor de vis, maar wordt ook het vuile water direct afgevoerd.

Verder wordt het voer wordt gelijkmatig over de raceway gedoseerd, hierdoor heeft elke
vis voldoende voer en ontstaat er geen stress tijdens het voeren.
Na deze uitgebreide en interessante rondleiding was het tijd voor de lunch. Deze bestond uit
diverse broodjes et onder andere gerookte zalm, Hollandse garnalen en Serano ham. Hierna
gevolgt door een mooie schaal fruits de mer met uiteraard oesters, mesheften, kokkels
kreeft en veel meer. Dit werd verorbert tijdens de algemene ledenvergadering.
Ik moet zeggen dat ik diverse vergaderingen heb mee gemaakt, maar niet met deze luxe.
Tijdens de vergadering is het afgelopen jaar besproken, onder andere de excursies, de
financiële situatie, sponsoren die betaalt hebben.
Wie er hebben opgezegd, dat zijn Bert Schrier en Erwin de Visser.

Tevens zijn hebben zich 3 nieuwe leden aangemeld. Te weten Lana de Koning, Dennis Willems en Rainer Weller.
We heten ze van harte welkom.
Verder is er besproken wat er komend seizoen in de planning staat voor excursies.
Sabores
Workshop pasta en excursie Betinne geitenkaas
Workshop bonbon bij Marco Adriaanse
Wedstrijd Unilever foodsolutionsbokaal bij de Sligro
Kesbeke tafelzuur en eten bij restaurant Hoogendam met Ricardo van Ede
Bloemen met Dieneke Klompe in kerkwerve
Jaarafsluiting
Kortom er is genoeg te doen komend seizoen. Ik zou zeggen tot een volgende keer.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *