verslag excursie zeeschelp

Maandag 22 juni
Het is alweer de laatste excursie van ons 21e verenigingsjaar van de VZK.
Ditmaal een excursie dicht bij huis, en omdat het de laatste van het seizoen is mocht de aanhang en de kinderen ook een keertje mee om te kijken wat wij allemaal bezoeken en wat we dan zoal doen.
Om 15:30 uur werden we ontvangen door Marco Dubbeldam bij het maritieme onderzoekcentrum van stichting Zeeschelp. Dit zit aan de Jacobahaven in Kamperland. Van hieruit werd in de jaren 70 een deel van de Oosterschelde-Kering opgebouwd.
Na een kopje koffie kregen we alles te horen over het wel en wee van de stichting en kregen we een rondleiding.
Voornamelijk bestaat het werk uit het uitvoeren van projecten die alles met de maritieme aquacultuur hebben te maken. Enkele projecten waren en zijn het verbouwen van lamsoren en zeekraal op de inlagen bij Serooskerke, kweken van brakwatersteurgarnaal die voornamelijk wordt gebruikt om vers te worden verkocht in de aquariumbranche, maar ook het kweken van de tarbot en de zeetongen heeft hier de basis gelegen.
In de baai van de Oosterschelde aan de Jacobahaven ligt in het water een hele installatie waar zeewieren worden gekweekt van het bedrijf “Zeewaar” Dit wordt in combinatie met de HZ in Vlissingen, Universiteit van Wageningen en enkele andere instanties geprobeerd om dit tot een succesvol bedrijf te maken.
Binnen in de loods staan een aantal bassins met Zeesla welke op verschillende manieren worden belucht. Hier wordt alles constant getest en natuurlijk goed verwerkt in de computers, zodat het beste resultaat wordt bekeken en daar vanuit gaat de productie verder.
De Stichting Zeeuwse Tong is afgelopen jaar gestopt met het project aan de kweek van tong bij de Zeelandbrug. In afwachting van een opvolger worden de tongen in 3 grote bassins bewaard en gevoed, momenteel is er nog geen goede droge voeding ontwikkeld (verse zagers kosten nu ongeveer €20per kilo )die ervoor zorgt dat er iemand instapt om het project over te nemen en er een bloeiend bedrijf van te maken.
In samenwerking met de stichting werkt Joop Paauwe met het ontwikkelen en kweken van kokkels en tapijtschelpen in het Veerse Meer.
Doordat het Veerse meer sinds enkele jaren geheel zout is gewerden is nu ook de kweek mogelijk van Schelpdieren. Dit is nog in een begin stadium maar de pilots lijken geslaagd en worden nu omgezet om daar een goed lopend bedrijf van neer te zetten. Joop heeft een paar tapijtschelpen en kokkels voor ons gekookt. Zo puur zonder toevoegingen, de smaak en vooral de grote van de schelpen viel ons op. De vulling lag op ruim 24 procent wat voor dit soort niet vaak voorkomt. In Frankrijk is de maat stukken kleiner en de smaak iets harder. Hier was de zilte smaak verrukkelijk.
Ellen schoenmaker en Guido Krijger van WildWier, dit is een beginnend bedrijf wat in tegenstelling tot Zeewaar de zeewieren wild snijd uit het Veerse meer. Niks geen kweek maar gewoon zo uit de natuur. Ze hebben een paar stukken aangewezen gekregen in het Veerse meer van Rijkswaterstaat en kunnen daar de zeewieren snijden. In totaal bestaan er ruim 150 soorten zeewier over de wereld welke eetbaar zijn, in het Veerse meer zijn er ongeveer 20 verschillende soorten.
Deze groeien in verschillende perioden zodat niet het gehele jaar door hetzelfde assortiment kan worden aangeboden. Momenteel groeien er rond de 15 soorten welke we ook allemaal konden proeven. Sommigen waren heel zacht en leuk van vorm andere zagen er gek uit en waren stug van structuur.
Er was ook een hapje gemaakt van zeesla met yoghurt en kruiden gepresenteerd in een schelp. Ook was er gedroogd en geroosterde wakamé. En een siroop getrokken van citroen en zeedarmen .
Al met al een mooie excursie naar een innovatief bedrijf Stichtingzeeschelp.nl
Het programma liep doordat deze middag heel interessant was uit met ruim een uur.
Hierdoor kwamen we dus verlaat aan bij restaurant Molenberg in Burgh-Haamstede waar we de techniek van het Golfen kregen aangeleerd.
In de stromende regen (gelukkig onder een afdak) werd ons geleerd hoe we de Club vast moeten houden, de golfbal af moesten slaan en waar we op moesten letten bij het putten op de green. Niet iedereen ziet zich gelijk al een golfer worden, maar wellicht als we met pensioen gaan (duurt voor de meesten nog heel veel jaar) is het misschien een leuke sport om te gaan beoefenen.
Aansluitend een gezellige BBQ met vis en vlees waar we met z’n allen konden terugblikken op een geslaagde dag maar ook een mooi jaar.

Laat uw antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.