excursie naar Dutch Spices en Bieze 19 Mei

19 mei 2015.
Om 8.00 uur zijn we met 7 personen, waarvan 5 leden en 2 introducé, vertrokken naar Nijkerk om een meer te weten te komen over de allergeenvrije kruiden van Dutch spices en de producten van Bieze.
Iets na 10.00 uur na een 5 tal files waren we gearriveerd in Nijkerk, waar we ontvangen werden door Alfred van der Heide. Eerst een bak koffie waarna we en presentatie kregen over Dutch spices.
Dutch spices is onderdeel van de Bieze foodgroup. Hieronder is ook Epos ondergebracht een bedrijf de ook kruiden en specerijen produceert, maar dan voornamelijk voor de slagerswereld.
Dutch spices is ondergebracht in dezelfde fabriek, maar wel volledig afgesloten van de rest. Om kruisbesmetting voorkomen mag niemand mag hierin zonder pasje, zijn er luchtsluizen, speciale omkleedruimtes en speciale werkkleding.
Dutch spices is rond 2008 opgericht om aan de groeiende vraag te voldoen van allergeenvrij kruiden. de kruiden zijn vrij van 24 allergenen, dus 10 meer dan de huidige 14 en is op dit moment de enige fabrikant dan kan garanderen dat hun producten allergeenvij zijn.
Op dit moment worden er kruidenmelanges, losse kruiden en specerijen en zelf blanke en bruine roux geproduceerd.
Men kan allergeenvrij garanderen doordat men tot aan de leverancier toe wil dat alles allergeenvrij is, dus ook dat er geen kruisbesmetting plaats vind. Hiervoor heeft iedere leverancier een convenant getekend zodat dit ook gewaarborgd blijft.
Na de presentatie zijn we rondgeleid door de fabriek van Epos, we mogen immers niet in de fabriek van Dutch spices zelf in verband met de strenge eisen.
Bij epos worden droge kruiden verwerkt alsmede “natte” sauzen en marinades.Er wordt geproduceerd onder eigen merk, maar ook onder private label, zo’n 8000 labels.
Zo zagen wij bijvoorbeeld knoflooksaus van de Plus in 200 gram bakjes en frambozendressing van de Jumbo.
De fabriek zelf bestaat uit 3 verdiepingen. op de derde verdieping worden de ingrediënten afgeleverd en worden de kruidenmelanges, marinades en sauzen gemengd. Dit gaat dan door buizen naar de begane grond en hier wordt het afgevuld in wat de klant wil, hetzij kleine bakjes, grote emmers, zakken, noem maar op.
In het magazijn staan enorme hoeveelheden kruiden en specerijen in big bags, 25 kg zakken en er wordt gewerkt met enorme silo’s. De Producten vanuit de silo’s wordt door middel van lucht via buizen naar de desbetreffende afdeling getransporteerd de zakken worden door de orderpickers naar een lift gebracht naar de afdelingen.

Na de rondleiding werden we ontvangen door Attsje Wassink van Bieze Foodgroup.
Ook hier een uitgebreide presentatie van wat de Bieze foodgroup is. Ik kende Bieze eigenlijk alleen van de salades in de supermarkt.
Bieze Food Group is een groep van onderling samenwerkende ondernemingen binnen de groeimarkten van verse levensmiddelen. Zij stelt zich ten doel tegen een concurrerende prijs-kwaliteitsverhouding een betrokken handelspartner en werkgever te zijn waarbij respect en ontwikkelingsmogelijkheden van belang zijn.
Productengamma
Producten die door Bieze Food Group vermarkt worden zijn salades en sauzen, rauwkost en fruitsalades, kruidenmelanges, zuivelproducten en desserts, vlees in sausproducten en kant en klaarmaaltijdcomponenten, allergeenvrije kruidenmelanges, dag- en koelverse aardappelen en aardappelspecialiteiten.
Organisatie en werkmaatschappijen
Bieze Food Group bestaat uit de volgende werkmaatschappijen:
– Bieze BV
– De Zuivelmaatschappij BV
– Dutch Spices BV
– Epos BV
– JEBO Food bvba
– Keuken DiVers BV
– LCC BV
– Nikita NV
– StarMeal BV
– Twente Foods BV
– Vers Logistiek BV
Ofwel iets meer dan salades alleen. In Nijkerk is het hoofdkantoor, maar er wordt niet geproduceerd, maar is er opslag en er worden o.a. administratieve werkzaamheden verricht. Hierdoor konden we niet het productieproces zien.
Wel konden we tijdens de lunch kennis maken met diverse salades van Bieze foodgroup en gerechten gemaakt met allergeenvrij kruiden.
De lunch bestond uit:

-kipsaté met satésaus. De basis voor de satésaus bestond uit zonnebloempitten. Ik moet zeggen dat deze verrassend goed smaakte.
-gehaktballetjes met allergeenvrije jus
-kippeling, gemarineerde kippedij met allergeenvrije paneer
-drumsticks
-aardappelsalade
-taboulé salade
-champagne/forel salade
-krabsalade me kingkrab
-kip/kerrie salade

Kortom een uitgebreide lunch na een geslaagde dag Bieze en Dutch spices. Na afscheid genomen te hebben met een presentje in de vorm van babbelaars, babbelaarlikeur en Zeeuwseknop snoep van Attsje en Alfred, kregen we een goodie bag met diverse leesmaterialen allergeenvrije kruiden gingen we weer terug naar het Zeeuwse. Terug naar waar de dag dag begon in Zierikzee, maar niet voordat we eerst een drankje gingen doen in Het Genot met uiteraard een goed gevulde schaal met diverse hapjes, van worst tot kaas, van bitergarnituur tot olijfjes.
Wederom een zeer geslaagde dag, dus voor alle leden, ga de volgende keer gezellig mee.
De groeten van Rouven.

Laat uw antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.