excursie naar slachterij “Slager” St Annaland

foto slagerij 1foto slagerij 2Om in 2015 het jaar goed te beginnen zijn we naar slachterij “Slager” gegaan.

We werden om 9 uur in Sint-Annaland verwelkomt door slager Krijn van Zuidland
die onze rondleiding heeft verzorgd.
We zijn begonnen op het punt waar de dieren (runderen, varkens en paarden) binnen kwamen.
Zo waren ze net bezig met het slachten van een rund,wat gelijk een grote indruk op ons maakte.
We zagen dat deze dieren zo “diervriendelijk” stressvrij mogelijk aan hun einde kwamen, om na het uitbloeden verder uit elkaar te worden gehaald, wat zeer arbeidsintensief is, maar wel zeer makkelijk wordt gemaakt door de opzet van de productielijn, en het gebruik van goed materiaal.
Één van de belangrijke punten is de controle van het vlees, dit gebeurt zowel voor als na de slacht.
Als het goed is kan het vlees verder verwerkt worden voor consumptie. Deze controle moet gebeuren door mensen die daar voor zijn gecertificeerd, en er op letten dat alles volgens de wet verloopt.
Zo is het belangrijk dat elke koe als één geheel bij elkaar blijft, van de kop en de organen tot aan het karkas die in de koelcel wordt gehangen zo dat deze de dag later kan worden verdeeld.

Wat er heel goed uitzag was zo de koe zien te hangen in de technische delen die er daarna van af komen en waar er op gelet moet worden. Zo worden al de delen van het rund verwerkt, het meest van het vlees gaat direct verwerkt worden van biefstuk tot aan het stoofvlees. Maar sommige onderdelen zoals vel, huid en botten worden verkocht aan ander bedrijven die dat weer verwerken voor ander doeleinden.
Wat de kostprijs is verschilt per deel en ook de smaak kan nog al eens verschillen door de omgeving waar hij heeft geleefd, dat komt de smaak zeker ten goede en dat vinden wij als koks heel belangrijk.
Er werd verteld wat de belangrijkste punten zijn waar er op moet worden gelet bij het verdelen van het vlees. Bij het verdelen van bijvoorbeeld de bouten moet je altijd de lijnen van het vlees volgen om hem uit te benen. Op deze manier laat je de mooie stukken vlees intact zodat voor verdere verwerking geen verlies is.

Het was weer een mooi voorbeeld om te zien waar ons vlees vandaan komt en wat voor werk er in zit voor we als koks er me gaan werken.
Na het rund zagen we de slager ook nog varkens slachten, wat zeker een indruk op ons blijft houden. Met veel aandacht hebben we staan bekijken hoe behendig ze dit dan ook doen. Zoals de snelheid en professionaliteit.
Al met al een indrukwekkende ochtend waar we nog veel over napraten op de weg terug naar huis.

Laat uw antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.