Waarom altijd dat negatieve?

11 maart deelgenomen aan de discussie tijdens de 2de “ Food en Hospitality Event” met als Speerpunt “we MOETEN er mensen bij in de Horeca”.
Nu ben ik (nog) niet “geholpen” maar ik ga er toch echt geen kinderen meer bij hobby-en! We moeten de jeugd enthousiasmeren om ze in onze mooie bedrijfstak te laten werken. Dat is niet nodig want je vindt het leuk of niet leuk, betere salarissen!, maar met tegenzin naar je werk gaan omdat het toevallig zo goed verdient hou je ook niet lang vol. Plezier daar gaat het om, als je iets met je hart doet, kun je zelfs alles aan waar de horeca zo berucht om staat.

Oké, het is zwaar de hele dag zwoegen in een hete keuken of slepen met borden en zware plateaus, maar een hele dag rekenen aan andermans aangifteformulier is ook een vorm van belasting, daar zou ik getikt van worden, tegenwoordig met een mooi woord “tekst(o)verwerking”. Zo heeft ieder vak zijn voor en nadelen, kom je niet graag vroeg uit je mandje dan zie je dat als nadeel, bij een warme bakker, hij als een voordeel omdat hij ‘s avonds graag een potje voetbalt met zijn vrienden.

Voor ploegendiensten moet je trouwens ook over een speciaal gen bezitten, over onregelmatig ritme gesproken.
Ook lijkt de kwestie per decennium te verschillen.
De naoorlogse generatie verkondigde graag dat hun werk hun leven was en waaromheen de rest van het leven werd opgetrokken.

Een andere generatie wilde een goede ballans tussen wel hard werk maar ook de nodige vrije tijd, na 1980, absoluut hard werken en uren maken maar het moet wel goed aansluiten bij het privé leven want we willen tenslotte alles, dus de aanwezigheid van kinderopvang, lease auto en welke zangnoten nog meer, is wel een vereiste.
Ik ga zo langzamerhand geloven dat de letters BO van bordeel erbij moeten, zodat je bv. HOBORECA krijgt. Hoe ver moeten we nog gaan om het werkend personeel het naar de zin te maken?

Trouwens de horeca kun je toch niet over 1 kam scheren, je hebt lunchrooms, hotels met en zonder breakdiensten, Cafés met nachtvergunning, grote en kleine restaurantjes en zelf kun ook nog afspraken maken om het voor jou zo plezierig mogelijk te maken, als je het maar kenbaar maakt, “wie niet praat, werkt aan haat” en die regel geld niet alleen voor de campagne om allochtonen te leren begrijpen.

Natuurlijk zou het makkelijk zijn om een USB stick in te pluggen die het creatieve en gastvrije instinkt zou downloaden in je lichaam, zodat je een op en top Horecadier zou zijn, wie weet in de toekomst? Trouwens ook makkelijk voor de nodige theoretische kennis zodat scholing ook niet meer nodig is, kunnen de leraren weer terug naar hun vak, scheelt weer in vacatures, ik draaf weer door!

Het moet gewoon (deels) in je zitten, iets van thuis meegekregen hebben, gestimuleerd en gemotiveerd worden, maar dat geld voor ieder vak anders moesten we ook nog onze eigen gewassen kweken, over een klagende bedrijfstak gesproken, maar als een boer niet klaagt! Misschien geld die uitdrukking nu voor de Horeca ook wel, het gaat zo goed dat we extra personeel kunnen gebruiken, een paar jaar geleden, tijdens de recessie, was er genoeg mankracht maar hadden we ze niet nodig.

Wat ik wel typisch vindt dat er op iedere hoek van de straat hobbykook clubjes zijn die het geweldig vinden om in hun “heilige”vrijtijd achter de potten en panne te staan, zelfs aardappelen te schillen en met de hand af te wassen voor hun lol? Ook de studenten met een flinke kop verstand maken zelden huiswerk omdat ze naar hun leuke bijbaantje moeten, en dat is? Juist de Horeca, en toch gaan ze vaak na het behalen van hun papiertje naar die saaie andere branche, of zijn ze toch echt slim?

Corjan, wellicht toekomstig Horeca DNA Donor

Laat uw antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.